GOVOR BISKUPA ANTUNA ŠKVORČEVIĆA PRIGODOM IMENOVANJA NOVOGA POŽEŠKOG BISKUPA

Poštovana braćo svećenici!

Draga mi je zadaća prenijeti vam obavijest koju sam primio od Apostolske nuncijature u Zagrebu. Papa Franjo prihvatio je moje odreknuće od pastoralnog vodstva Požeške biskupije zbog kanonske dobi te je danas imenovao novoga požeškog biskupa u časnoj osobi oca Ive Martinovića, provincijalnog ministra franjevaca trećoredaca glagoljaša sa sjedištem u Zagrebu. Od srca zahvaljujem Svetom Ocu za dar drugog pastira Požeške Crkve u dvadeset i sedmoj godini njezina postojanja. Radosno i bratski čestitam novoimenovanom biskupu msgr. Ivi što se pokazao dostojnim povjerenja pape Franje, te mu zajedno sa svećenicima i đakonima, redovnicima i redovnicama, vjeroučiteljima i bogoslovima, djelatnicima naših odgojno-obrazovnih ustanova, s cijelim Božjim narodom upućujem dobrodošlicu u Požešku biskupiju. Primamo ga otvorena srca, puni poštovanja prema njegovoj osobi i službi koja mu je povjerena, spremni za suradnju u zajedničkom poslanju naviještanja Isusove radosne vijesti, i izgradnji zajedništva jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve u našoj Požeškoj biskupiji. U ovom trenutku sjedinjeni smo u molitvi s novoimenovanim biskupom da Bog blagoslovi sva njegova pastirska nastojanja po zagovoru sv. Lovre, zaštitnika naše Biskupije, bl. Alojzija Stepinca, drugog zaštitnika Biskupije, sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Biskupije i sv. Terezije Avilske, zaštitnice Katedrale.

Imenovani biskup msgr. Ivo preuzet će duhovnu baštinu u koju su ugradili svoj pastirski žar, vjernost i žrtvu napose bl. Alojzije Stepinac i sluga Božji kardinal Franjo Kuharić. Znakovito je što se imenovanje biskupa msgr. Ive zbilo na 22. obljetnicu smrti kardinala Franje Kuharića, koji je zaredio prvoga požeškog biskupa i predao mu pastirski štap. Preuzet će ga biskup msgr. Ivo u znak povezanosti s navedenim pastirima te kao član Zbora apostolskih nasljednika okupljenih u Hrvatskoj biskupskoj konferencije biti jamac zajedništva naše mjesne Crkve s općom Crkvom na čelu s nasljednikom sv. Petra.

Pored toga, zahvaljujem papi Franji što me je danas imenovao apostolskim upraviteljem Požeške biskupije, koju ću službu vršiti do ređenja novog biskupa i njegova kanonskog preuzimanja Biskupije. Želio bih ovom prigodom zahvaliti Bogu što sam svojim ograničenim snagama i sposobnostima mogao tijekom 27 godina služiti vjeri Božjega naroda u mladoj Požeškoj biskupiji. Osobitu zahvalnost upućujem svećenicima u središnjim biskupijskim ustanovama i svoj drugoj subraći za vjernu suradnju, a Božjem narodu za vjerničku privrženost, molitvenu i svaku drugu potporu.

Molim generalnog vikara da nam predstavi msgr. Ivu Martinovića, novoimenovanog biskupa Požeške biskupije.

Požega, 11. ožujka 2024.

✠ Antun Škvorčević
apostolski upravitelj Požeške biskupije