Pravilnik

PRAVILNIK O UPOTREBI ZVONA POŽEŠKE KATEDRALE

Prigodom utemeljenja Požeške biskupije 1997. godine papa Ivana Pavao II.  uzdigao je župnu crkvu sv. Terezije Avilske u Požegi na stupanj biskupske crkve ili  Katedrale. Župa sv. Terezije Avilske ima pravo služiti se prostorima Katedrale za obavljanje bogoslužja u dogovoru sa Stolnim kaptolom koji statutarno vodi brigu o zgradi Katedrale i biskupskom bogoslužju. To se odnosi i na upotrebu šest katedralnih zvona koje je nabavila Biskupija 2004. godine, osim drugog najvećeg zvona po veličini koje je ostalo na zvoniku od prijašnjih župnih zvona. Ovim se Pravilnikom uređuje upotreba katedralnih zvona, način zvonjenja i briga o njima.

 

Članak 1.

Najveće zvono, nazvano biskupsko, oglašava se pola sata prije svakog biskupskog slavlja u Katedrali u trajanju od 3 minute.

 

Članak 2.

Prva najveća četiri katedralna zvona, zvone petnaest minuta prije svakog pontifkalnog slavlja u trajanju od 3 minute, a za velike blagdane (Božić, Uskrs, Duhovi, Tijelovo, sv. Terezija Avilska) oglašava se svih šest zvona.

 

Članak 3.

Nije dopušteno odjedanput upaliti električne prekidače svih četiri ili svih šest zvona, nego treba poštivati sklad zvona u njihovu postupnom oglašavanju: najprije zazvoni najmanje zvono, nadovezuje se drugo po veličini, treće, četvrto, peto te najveće šesto, odnosno najprije četvrto, potom treće, drugo i konačno najveće prvo. Jednako tako nije dopušteno sva zvona odjedanput ugasiti, nego to treba učiniti na sljedeći način: najprije se gasi najmanje zvono, potom sljedeće po veličini sve do najvećega koje se gasi posljednje. Postupnim paljenjem i gašenjem zvona  ujedno će se isključiti mogućnost električnog kratkog spoja i  preveliki trenutačni zvukovni udar koji ima određeno značenje i za statiku zvonika.

 

Članak 4.

U važnim slavljeničkim prigodama procesija na čelu s biskupom ulazi izvana ili izlazi preko katedralnog  trga, te je prate četiri ili šest katedralnih zvona dok ne stigne u prezbiterij, odnosno do sakristije. To se odnosi i na ulaznu procesiju koja iz crkve sv. Lovre kreće prema Katedrali a ne prati je pjevanje, kao i u slučaju procesije na Tijelovo, koja polazi iz Katedrale prema crkvi Duha Svetoga, procesije u čast Gospi Lurdskoj po katedralnom trgu ili sličnim slavljima na kojima sudjeluje dijecezanski biskup.

 

Članak 5.

Tri puta na dan – u 6,00 sati, 12,00 sati i 19,00 sati – automatski se oglašava treće zvono po veličini u trajanju od 3 minute, pozivajući na molitvu anđeoskog pozdravljenja. Navečer u 19,00 sati na zvonjavu trećeg zvona nadovezuje se najmanje, šesto zvono, pozivajući kratko na molitvu za preminule.

 

Članak 6.

Prigodom smrti poglavara Katoličke Crkve u Rimu, nakon što je stigla o tome službeno potvrđena vijest, oglašavaju se sva katedralna zvona, a svakog dana do njegova ukopa zvone sva zvona nakon pozdravljenja u 6,00, 12,00 i 19,00 sati u trajanju od sedam minuta, na početku sprovodnog obreda u trajanju od deset minuta. Isti način zvonjenja primjenjuje se i prigodom smrti dijecezanskog biskupa.

 

Članak 7.

Prigodom smrti kanonika požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra, prva četiri zvona po veličini oglasit će se u trajanju od pet minuta u trenutku kada stigne vijest o preminuću a jednako tako i u vrijeme njegova ukopa.

 

Članak 8.

Drugo zvono po veličini, nazvano župno, nedjeljom i blagdanom najavljuje župna euharistijska slavlja petnaest minuta prije njihova početka u trajanju od 3 minute.

 

Članak 9.

Petnaest minuta prije nedjeljnog ili blagdanskog župnog euharistijskog slavlja u 11,00 sati ili ako je zapovijedani blagdan u radni dan prije euharistijskog slavlja u 18,30  zvone posljednja tri zvona u trajanju od 3 minute.

 

Članak 10.

Petnaest minuta prije svakodnevne svete mise zvoni četvrto zvono po veličini u trajanju od 3 minute.

 

Članak 11.

Prigodom župnikove smrti i drugih svećenika dekretiranih na službu u požeškoj Župi sv. Terezije Avilske, zvone spomenuta posljednja tri zvona pet minuta kad se primi vijest o smrti te svaki dan do ukopa u istom trajanju nakon anđeoskog pozdravljenja ujutro, u podne i uvečer te u vrijeme ukopa.

 

Članak 12.

Za godišnju stručnu kontrolu  katedralnih zvona, sata i gromobrana na zvoniku vodi brigu župnik Župe sv. Terezije Avilske u dogovoru sa Stolnim kaptolom. Sve troškove održavanja i popravaka zvona pokriva Požeška biskupija.

 

Članak 13.

Zvoniti na katedralnim zvonima mogu samo oni koje je zadužio kanonik kantor Stolnog kaptola, odnosno prepošt u dogovoru sa župnikom Župe sv. Terezije Avilske i oni župnikuxsw2 za sve propisano odgovaraju.

 

Požega, 15. ožujka 2016.

Po odobrenju dijecezanskog biskupa Antuna

Ivica Žuljević
prepošt Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi