Sjednica Stolnog kaptola sv. Petra

U Dvorani Sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi, 9. lipnja održana je sjednica požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra pod predsjedanjem prepošta Ivice Žuljevića. Uz kanonike, u radu sjednice sudjelovao je i biskup Antun Škvorčević. Nakon molitve Trećeg časa prepošt je pozdravio biskupa Antuna i nazočne kanonike, kazavši kako je već postala tradicija da se kanonici okupljaju na sjednicu prije svetkovine njihova nebeskog zaštitnika sv. Petra apostola, i pred obljetnicu uspostave požeškoga Stolnog kaptola Sv. Petra. Zahvalio je kanonicima za sudjelovanje prethodnoga dana u proslavi svetkovine Tijelova u Požegi. Biskupu pak Antunu zahvalio je za svekoliku potporu, poticaj i usmjerenje koje daje kanonicima u vršenju njihove službe, te je prikazao Dnevni red.

Biskup Antun u svojoj riječi podsjetio je da je Kaptol zborna institucija u kojoj kao pravilo ponašanja trebaju vladati međusobna sloga, ljubav, jednodušnost i sve one druge kreposti o kojima govori apostol Pavao u kratkom čitanju Trećega časa iz poslanice Filipljanima. Poručio je kanonicima kako ih je spomenuto slavlje svetkovine Tijelova podsjetilo da su oni prvotno zbor koji služi liturgijskim slavljima u katedrali u zajedništvu s biskupom, i potaknuo ih da se trude kreativno doprinositi ljepoti tih slavlja, koja su jedno od najsnažnijih očitovanja zajedništva požeške mjesne Crkve. Zahvalio im je što se, predvođeni prepoštom, trude voditi brigu za dvije tako zahtjevne i važne građevine kao što su požeška Katedrala i kaptolski Stari grad.

Potom je prepošt prikazao tijek planiranih radova i njihovo financiranje u 2023. godini, koji obuhvaćaju sanaciju pokrova Katedrale i njezinu konstrukcijsku obnovu, te nastavak radova na obnovi crkve sv. Jurja u Starom Gradu u Kaptolu. Zatim je naznačio kaptolske projekte koji će biti prijavljeni na natječaj Ministarstva kulture i medija. Razmotreno je pitanje kandidata za službu katedralnog orguljaša i prihvaćen Mihael Mojzeš, diplomirani orguljaš, nekadašnji učenik Katoličke klasične gimnazije u Virovitici, koji je već povremeno svirao u Katedrali. Kanonici su usvojili Pravilnik o orguljama i sviranju u stolnoj crkvi. Predložili su da se imenuje još jedan kanonik i popuni njihov broj predviđen Statutom, te zaslužne svećenike za počasne kanonike. Određeno je da će se euharistijsko slavlje o 23. obljetnici uspostave požeškoga Stolnog kaptola održati u požeškoj Katedrali u predvečerje svetkovine Sv. Petra i Pavla apostola, u srijedu, 28. lipnja, nakon čega će uslijediti tradicionalni Petrovski koncert u crkvi sv. Jurja u Starom gradu u Kaptolu.