Dušni dan u požeškoj Katedrali i molitva za pokojne kanonike

Na Spomen svih vjernih mrtvih – Dušni dan, 2. studenog 2021. u požeškoj Katedrali svetu misu predvodio je biskup Antun Škvorčević u zajedništvu sa kanonicima i svećenicima središnjih biskupijskih ustanova te građanima grada Požege. Na početku slavlja kazao je da nas je Isus Krist okupio oko oltara kako bi nam posvjedočio da naši preminuli nisu prepušteni zaboravu nego su u njegovoj Božanskoj ljubavi jačoj od smrti, da su pobjednici s njime. Dodao je da je to utjeha ovoga dana dok se spominjemo svih naših preminulih. Istaknuo je i kako s posebnim osjećajima poštovanja i zahvalnosti želimo Isusovoj pobjedničkoj ljubavi povjeriti sve one koji su sebe ugradili u život našega grada, kao i u naše osobne živote.

Nakon popričesne molitve biskup se sa svećenicima i drugim vjernicima uz pratnju svih katedralnih zvona na spomen preminulih uputio u procesiji u kriptu Katedrale gdje je u osamnaestom i prvoj polovici devetnaestog stoljeća pokopano oko 200 građana grada Požege i 35 svećenika. Predstavnici svećenika i redovnica, pojedinih gradskih ustanova i udruga, hrvatskih branitelja, policije i vojske, djece i mladih izrekli su ispred velikog križa molitvu i položili lampione za preminule u kripti i iz svojih redova, a biskup je zaključio molitvom odrješenja.

Nazočni kanonici, prepošt Ivica Žuljević i Josip Krpeljević, lektor sjetili su se u molitvi i prikazali svetu misu pokojne kanonike: Vladimira Viraga, Marka Pišonića i Valentina Halića te začasnog kanonika Marijana Golec.