Sjednica požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra

U Dvorani Sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi, 9. prosinca održana je redovita jesenska sjednica Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi. Predsjedao je prepošt Ivica Žuljevića a uz kanonike na njoj je sudjelovao i požeški biskup Antun Škvorčević. Nakon molitve Trećeg časa prepošt Žuljević pozdravio je biskupa Antuna i nazočne kanonike. Kazao je da u skladu sa Statutom kanonici na svršetku godine trebaju razmotriti pojedina pitanja iz djelovanja Kaptola, podnijeti izvještaj o izvedenim radovima na održavanju i obnovi katedrale i vršenju bogoslužja. Predstavljajući dnevni red sjednice prepošt je istaknuo da je središnja točka priejdlog nadopune Statuta Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi.

Pridružujući se prepoštovim pozdravnim riječima, biskup je spomenuo da su kanonici Nikola Jušić i Mario Sanić prethodnih dana proslavili blagdan svojih nebeskih zaštitnika te im je čestitao imendan. Podsjetio je na preminule, posebno preč. Vladu Viraga, prvog preminulog kanonika čija je godišnjica smrti 13. prosinca. Također ih je podsjetio na sedmoricu svećenika Požeške biskupije koji su ove godine preminuli a među njima je i novogradiški župnik Branko Gelemanović koji nas je iznenada napustio minulog petka, te ih je potaknuo da sve njih preporuče Gospodinu. Biskup je spomenuo kako se na dnevnom redu današnje sjednice nalazi prijedlog nadopune Statuta Stolnog kaptola koji nije mijenjan od 2005. godine, obrazloživši da je to potrebno učiniti jer su se u međuvremenu promijenile pojedine okolnosti, među ostalim i u upravi vlastitih i povjerenih vremenitih dobara: Stari Grad u Kaptolu, Riznica požeške Katedrale i Dijecezanski muzej. Zahvalio je kanonicima na svemu što nastoje činiti u svojim službama sukladno Statutu, napose prepoštu za inicijative i zauzeto djelovanje na više razina u suradnji s drugima.

Na sjednici je najprije razmotren tekst nadopunjenog Statuta, koji je nakon rasprave jednoglasno prihvaćen, te je zaključeno da prepošt u skladu s odredbom važećeg Statuta pisanim putem od dijecezanskog biskupa zatraži njegovo odobrenje. Prepošt je zatim podnio izvještaj o izvršenim radovima u 2020. godini na obnovi požeške katedrale. Riječ je o konzervatorsko-restauratorskim radovima na baroknim klupama i ispovjedaonici, te o projektnoj dokumentaciji za sanaciju krovišta Katedrale, koje je izloženo velikoj opasnosti da ga vjetar odnese. Kanonici su usvojili predloženi plan radova u 2021. godini, koji uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i Požeške biskupije predviđa prvu fazu sanacije krovišta Katedrale, nastavak konzervatorsko-restauratorske obnove ispovjedaonica i sakristijskog namještaja, te građevinske radove u lađi i svetištu barokne crkve sv. Jurja u Starom gradu u Kaptolu, kao i arheološka istraživanja u prostoru kaptolske tvrđave. Prepošt je izvijestio kanonike da je Znanstveno stručni simpozij o povijesti Požeškog zbornog kaptola sv. Petra, koji se trebao održati 30. studenog, zbog pogoršanog epidemiološkog stanja odgođen i da će održati koncem travnja iduće godine.