U Katedrali u službu uvedeni novi kanonici 2015. godine

Na svetkovinu Navještenja Gospodinova, 25. ožujka 2015. godine, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske euharistijsko slavlje i uveo u službu nedavno imenovanu trojicu kanonika požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra: Ivicu Žuljevića, župnika katedralne Župe sv. Terezije Avilske; Josipa Krpeljevića, župnika Župe sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici te Marija Sanića, župnika Župe sv. Augustina u Velikoj.

Pozdravljajući prisutne vjernike i svećenike, biskup je istaknuo da nas slavlje svetkovine Blagovijesti podsjeća na nedokučivost Božje ljubavi koja po Sinu, čovjekom postalim, ulazi u stanje ljudske ranjenosti zlom i smrću da bi čovjeka spasila. Spomenuo je posebnu ulogu koju je u tom djelu imala Blažena Djevica Marija te pozvao nazočne da joj za to iskažu posebnu zahvalnost. Izrazio je radost zbog trojice svećenika koji će biti uvedeni u zbor kanonika požeške stolne crkve o 500. obljetnici rođenja njezine zaštitnice sv. Terezije Avilske. Podsjetio je na značenje požeškoga Zbornog kaptola sv. Petra čiji početci sežu u 13. stoljeće te razloge zbog kojih je pod istim nazivom prije 15 godina utemeljen katedralni Kaptol. Čestitao je kanonicima ovu obljetnicu i zahvalio za njihovo služenje u katedralnoj crkvi.
Na temelju naviještenih liturgijskih čitanja biskup je u homiliji podsjetio kako javni dužnosnici u Hrvatskoj uz pomoć stručnjaka iz zemlje i inozemstva nastoje oblikovati strategiju rješavanja teškog gospodarskog stanja izrazivši nadu da će im to i uspjeti. Rekao je kako je Bog na teško stanje ljudskog postojanja, ugroženo zlom i smrću, odgovorio strategijom ljubavi te poslao Sina da, postavši čovjekom u krilu Djevice Marije, u naše čovještvo unese lijek besmrtnosti i ostvari spasenje. Naglasio je kako je čovjek nemoćan pred spomenutim negativnim stanjem, ali da je Božja strategija uspješna te da ju treba prihvatiti vjerom i tim putem postati njezinim dionicima. Predstavio je Mariju kao uzor-suradnicu na tom djelu. Posebno se usredotočio na anđelov pozdrav u kojem Mariju naziva „milosti punom“ istaknuvši da je milost Božja naklonost prema njoj po kojoj je ona pomilovana od svoje osuđenosti na smrt. Biskup je rekao kako je sam Isus Krist Božja naklonost prema svakom čovjeku čijom je žrtvom ljubavi na križu slomljen okov zla i smrti te uspostavljeno puno ljudsko dostojanstvo i sloboda kojem je Marija, već od svoga začeća, bila sudionicom. Naglasio je da svi mi vjerom i krštenjem postajemo dionicima toga djela. Podsjetio je potom da Marija s posvemašnjom poniznošću prihvaća biti suradnicom spasenja i izjavljuje: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi“. Biskup je protumačio kako je potrebno uočiti da latinska riječ „ministrare“ znači službovati; da je „ministar“ službenik, ali da Marija sebe ne naziva „ministrom“ nego „servom“; sluškinjom koja želi vršti njegovu volju kako bi se po njoj ostvario njegov naum. Istaknuo je da nijedna služba u Crkvi nije službovanje, nego služenje Božjem milosnom daru. Novim je kanonicima rekao da budu svjesni toga da je crveni plašt kojim će biti ogrnuti i nositi ga u liturgijskim prigodama te križ na njihovim prsima znak toga služenja i da ga ne iznevjere. Pozvao je vjernike da mole za kanonike, ostale svećenike i službenike Crkve kako bi mogli s tim raspoloženjem služiti Božjem narodu.
Uslijedio je obred uvođenja novih kanonika u službu. Kanonik lektor Antun Ćorković pročitao je dekrete imenovanja trojice svećenika za kanonike s obrazloženjem da su svojom službom u središnjim biskupijskim ustanovama i u svom pastoralnom djelovanju posvjedočili pravovjernost u crkvenom nauku, čestitost života, revnost u vršenju svoga poslanja i poštovanje prema crkvenim poglavarima te ih je biskup Antun o 500. obljetnici rođenja sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale, u skladu s kanonom 509. Zakonika kanonskog prava i člankom 3. Statuta Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi imenovao kanonicima istoga Kaptola. Potom su imenovani ispovjedili vjeru i dali prisegu poštovanja i poslušnosti dijecezanskom biskupu te poštovanja Stolnom kaptolu i savjesnosti u vršenju svoje službe. Biskup ih je odjenuo u koralno ruho, a prepošt Josip Devčić poveo u kanonička sjedala.
Na završetku euharistijskog slavlja okupljeni su uputili molitvu sv. Tereziji Avilskoj te zapjevali svetičine riječi „Samo je Bog dostatan“. Biskup je čestitao novim kanonicima i preporučio vjerničkoj molitvi nova duhovna zvanja ukazujući na prisutne svećeničke aspirante iz požeškog Kolegija, a potom je na sve zazvao Božji blagoslov.