Za obnovu krovišta crkve sv. Jurja – 600 tisuća kuna

Kaptol,200213
Graðavinski radovi na ureðenju svodova crkve sv. Jurja unutar kaptolaèke srednjovjekovne utvrde.
——
4 stupca kolor slbar

Unutar bedema Kaptola, srednjovjekovnog starog grada iz 14. stoljeća, koji se nalazi u vlasništvu Požeške biskupije, a smješten je u samom središtu općine, u tijeku je obnova krovišta crkve sv. Jurja.

Ova crkva nastala je u prvoj polovini 18. stoljeća na ostacima srušene gotičke crkve i nalazi se uz zapadni rub zidina starog grada. Kako su se unutar bedema nalazili i stambeni prostori stanovnika utvrde, crkva je u 19. stoljeću pretvorena u žitnicu, a uz nju je naknadno dograđeno još jedno stambeno krilo. Vidljivo nagriženi zubom vremena, bedemi utvrde kao i unutarnji objekti danas iziskuju temeljitu obnovu, koja je u nadležnosti požeškog Konzervatorskog odjela započela 1996. godine.

– Prvi zahvat bio je na statičkoj sanaciji zvonika koji je prijetio urušavanjem, dok je krov već bio djelomice urušen. Potom je sanirana kupola nad svetištem i izvedena je djelomična konzervacija obrambenih zidova. U dvorištu utvrde obavljeni su arheološki istražni radovi, a potom i konzervatorski istražni radovi. Izrađen je projekt obnove crkve sv. Jurja, a potom i cijeloga stambenog trakta. U prvoj fazi obnove crkve obavljena je sanacija i obnova sakristije, a trenutno je u tijeku gradnja svodova u lađi crkve – rekao nam je Zoran Fumić, stručni voditelj programa i nadzornik nad izvođenjem radova.

U drugoj ovogodišnjoj fazi obnove planira se uređenje cijeloga krovišta nad lađom crkve, za što bi sredstva trebalo osigurati Ministarstvo kulture RH, pojasnio je Fumić. Cijena uređenja krovišta crkve iznosi oko 600 tisuća kuna.

Na temelju pripremljene projektne dokumentacije i potrebnih dozvola za restauraciju, s projektom obnove kaptolačke utvrde konkurirati će se i u fondovima EU-a.

Hrvoje KUSIK

(preuzeto sa Glasa Slavonije)