Orguljaški koncert u požeškoj Katedrali

Drugi solistički koncert u sklopu ovogodišnjih Orguljaških večeri u požeškoj Katedrali, 30. rujna održao je orguljaš Mario Penzar iz Zagreba. Na programu su najprije izvedene Tre frottole, tri krake skladbe iz zbirke orguljaških tabulatura Andrije Motovunjanina tiskane 1519. godine. Uslijedio je koralni napjev Vaterunser im Himmelreich (2 Versen) Johanna Sebastiana Bacha i istoimeni koralni napjev Vaterunser im Himmelreich (3 Versen) Georga Böhma. Ovaj koralni napjev stoljećima nepresušno je nepresušno vrelo inspiracije najistaknutijih skladatelja. Potom je izveden Preludium in g Dietricha Buxtehudea, a program je okončan trima passacagliama: Partite sopra passacagli Girolama Frescobaldia, Passacaglia in d Dietricha Buxtehudea i Passacaglia und Fuga in c Johanna Sebastiana Bacha.

Mario Penzar je istaknuti hrvatski orguljaš. Redovni je profesor orgulja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je i na drugim učilištima u zemlji i inozemstvu, a na nekoliko sveučilišta u Sjedinjenim Američkim Državama bio je voditelj seminara. Titularni je orguljaš Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali nastavljaju se 6. listopada solističkim koncertom Višeslava Jaklina iz Varaždina.