Proslava obljetnice uspostave Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi

Na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla u subotu, 29. lipnja 2024. prepošt požeškog Stolnog kaptola sv. Petra Ivica Žuljević predvodio je euharistijsko slavlje u Katedrali u zajedništvu s kanonicima.

Pozdravljajući subraću kanonike i vjernike prepošt Žuljević je na početku misnog slavlja kazao kako je svetkovina sv. Petra proslava nebeskog zaštitnika Kaptola te prigoda u kojoj se spominju 24. obljetnice uspostave Stolnog kaptola sv. Petra jer su tada prvi kanonici uvedeni u službu.

Homiliju je imao Mario Sanić, kanonik kustos i župnik Župe Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški. Podsjetivši vjernike na život i mučeničku smrt svetih apostola, istaknuo je kako su sv. Petar i Pavao bili različiti, ali susret sa Isusom Kristom obojici je promijenio život. Oni svjedoče kako Crkva napreduje jedinstvom u različitosti, zaključio je kanonik Sanić te nastavio: “Petar je bio običan, jednostavan čovjek, radnik, ribar. Nije bio siromašan jer je posjedovao mreže i brodice. Bio je nagle naravi, pokazao se i slabim, ograničenim, grešnim. U susretu s Isusom, kada je vidio njegovo čudo rekao je: ‘Idi od mene, grešan sam čovjek Gospodine’. Isus ga je ipak izabrao kao prvaka među apostolima”, zaključio je Stanić te naglasio život sv. Pavla koji je bio učenjak, farizej, vrlo revan, Židov iz dijaspore, progonitelj kršćana, radikalan, nasilan. Unatoč nedostacima i razlikama, kada su Petar i Pavao susreli Isusa on je njihove prirodne darove uzdigao na nadnaravnu razinu. “Petru je rekao: ‘Odsada ćeš loviti ljude.’ Tako je Petar postao ribar ljudi. Pavlove darove usmjerava na strast, na službu evangelizacije, naviještanja, širenja vjere. Obojici je Isus promijenio ime, Šimun postaje Petar, a Savao Pavao.” U nastavku homilije Sanić je aktualizirajući naviještenu Božju riječ naglasio kako i danas ima različitih pristupa Crkvi, ali u svima djeluje Duh Sveti. “Bog i danas bira različite ljude da bi izgrađivao svoju Crkvu na zemlji. Bira nas onakve kakvi jesmo da bi se nama poslužio, ali nas uvije poziva na svetost”, poručio je Sanić ohrabrujući vjernike da svaki grešnik oslonjen na Isusa Krista ima zajamčenu budućnost i spasenje. Nadalje je kazao kako Bog dolazi onima koji su izgubljeni i blagoslivlja ih kako bi se obratiti i postati ono što je Bog za njih namijenio, te je zaključio: “Bez tog prvog koraka grešnici nikad ne bi pronašli put promjene i obraćenja. Bog ljubi svakoga čovjeka i spreman je blagosloviti svakoga svojom ljubavlju, čak i grešnika. Isus je došao kako bi pokazao Božju ljubav svima, poručio je kanonik Sanić te riječima pape Franje pozvao vjernike na neprestano obraćanje Isusu u sakramentu pomirenja.

Na svršetku euharistijskog slavlja prepošt Žuljević čestitao je članovima Stolnog kaptola i svima nazočnima svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla. Zahvalio je katedralnom zboru, koji je pod ravnanjem orguljaša Mihaela Mojzeša, predvodio liturgijsko pjevanje. Najavio je radove na konstrukcijskom ojačanju zvonika katedrale, koji se započeti u srpnju i trajati do studenoga ove godine s ciljem preventivnog djelovanja od mogućnosti potresa, koji su u zadnje vrijeme učestali. Potom je zazvao Božji blagoslov na daljnje djelovanje Stolnog kaptola, kao i na sve sudionike slavlja.