Otvorene Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali

Nakon svečanog euharistijskog slavlja na dan 23. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa, 27. rujna u požeškoj Katedrali otvorene su Orguljaške večeri, jedan od kulturno-duhovnih programa u pripravi za svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice Katedrale i Grada Požege. Katedralni zborovođa i orguljaš Mario Večerić u prigodnoj je riječi pozdravio sve prisutne ljubitelje orguljaške glazbe, među kojima je bio i biskup Antun Škvorčević, i predstavio im orguljašicu Katarinu Javora koja svojim koncertom otvara ovogodišnje Orguljaške večeri. Orguljašica je započela sa skladbom Prvi koral u E-duru, belgijskog skladatelja i orguljaša Césara Francka. Potom je koncert nastavljen djelom Johana Sebastiana Bacha Koncert za četiri čembala kojeg je francuski orguljaš Andréa Isoir prilagodio za orgulje. U središnjem dijelu koncerta izvedena su dva stavka bogoslužja svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije IV. Communion i V. Paraphrase – Carillon, orguljaša Charlesa Tornemirea. Zatim je prisutnu publiku orguljašica oduševila skladbama Mauricea Durufléa: Sicilienna (iz suite op. 5) te Choral varié sur le Veni Creator op. 4 za kojeg je Duruflé 1930. godine dobio nagradu organizacije »Les Amis de l’Orgue«.

Orguljašica Katarina Javora završila je studij orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Ljerke Očić, dok je čembalo diplomirala u klasi profesorice Višnje Mažuran. Na Akademiji u Zagrebu je također završila i studij teorije glazbe. Diplomski studij orgulja završila je pri Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u razredu profesora Piera Damiana Perettija. Nastupila je u brojnim europskim zemljama kao solistica i članica komornih sastava. Trenutno predaje glazbeno-teorijske predmete u Umjetničkoj školi Franjo Lučić u Velikoj Gorici te je dugi niz godina orguljašica u župnoj crkvi svete Male Terezije od Djeteta Isusa i u crkvi Marije Pomoćnice u Zagrebu.

Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali nastavljaju se 4. listopada, koncertom Krešimira Hasa iz Zagreba, i 11. listopada, koncertom Josipe Leko iz Zagreba, a završavaju 14. listopada, službom Večernjih hvala u predvečerje svetkovine sv. Terezije Avilske, koju će predvoditi Katedralni zbor pod ravnanjem Maria Večerića.