IMENOVAN NOVI POŽEŠKI BISKUP

U prostorima Biskupskog ordinarijata u Požegi biskup Antun Škvorčević okupio je u podne 11. ožujka 2024. članove Zbora savjetnika, članove Stolnog kaptola sv. Petra te svećenike koji djeluju u središnjim biskupijskim ustanovama i upoznao ih s priopćenjem Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj da je papa Franjo imenovao danas Ivu Martinovića, provincijalnog ministra franjevaca trećoredaca glagoljaša za novog požeškog biskupa. Istovremeno papa Franjo imenovao je biskupa Škvorčevića za apostolskog upravitelja Požeške biskupije dok novi biskup Ivo ne preuzme službu. U prigodnom govoru biskup Antun je kazao:

»Poštovana braćo svećenici!

Draga mi je zadaća prenijeti vam obavijest koju sam primio od Apostolske nuncijature u Zagrebu. Papa Franjo prihvatio je moje odreknuće od pastoralnog vodstva Požeške biskupije zbog kanonske dobi te je danas imenovao novoga požeškog biskupa u časnoj osobi oca Ive Martinovića, provincijalnog ministra franjevaca trećoredaca glagoljaša sa sjedištem u Zagrebu. Od srca zahvaljujem Svetom Ocu za dar drugog pastira Požeške Crkve u dvadeset i sedmoj godini njezina postojanja. Radosno i bratski čestitam novoimenovanom biskupu msgr. Ivi što se pokazao dostojnim povjerenja pape Franje, te mu zajedno sa svećenicima i đakonima, redovnicima i redovnicama, vjeroučiteljima i bogoslovima, djelatnicima naših odgojno-obrazovnih ustanova, s cijelim Božjim narodom upućujem dobrodošlicu u Požešku biskupiju. Primamo ga otvorena srca, puni poštovanja prema njegovoj osobi i službi koja mu je povjerena, spremni za suradnju u zajedničkom poslanju naviještanja Isusove radosne vijesti, i izgradnji zajedništva jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve u našoj Požeškoj biskupiji. U ovom trenutku sjedinjeni smo u molitvi s novoimenovanim biskupom da Bog blagoslovi sva njegova pastirska nastojanja po zagovoru sv. Lovre, zaštitnika naše Biskupije, bl. Alojzija Stepinca, drugog zaštitnika Biskupije, sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Biskupije i sv. Terezije Avilske, zaštitnice Katedrale.

Imenovani biskup msgr. Ivo preuzet će duhovnu baštinu u koju su ugradili svoj pastirski žar, vjernost i žrtvu napose bl. Alojzije Stepinac i sluga Božji kardinal Franjo Kuharić. Znakovito je što se imenovanje biskupa msgr. Ive zbilo na 22. obljetnicu smrti kardinala Franje Kuharića, koji je zaredio prvoga požeškog biskupa i predao mu pastirski štap. Preuzet će ga biskup msgr. Ivo u znak povezanosti s navedenim pastirima te kao član Zbora apostolskih nasljednika okupljenih u Hrvatskoj biskupskoj konferencije biti jamac zajedništva naše mjesne Crkve s općom Crkvom na čelu s nasljednikom sv. Petra.

Pored toga, zahvaljujem papi Franji što me je danas imenovao apostolskim upraviteljem Požeške biskupije, koju ću službu vršiti do ređenja novog biskupa i njegova kanonskog preuzimanja Biskupije. Želio bih ovom prigodom zahvaliti Bogu što sam svojim ograničenim snagama i sposobnostima mogao tijekom 27 godina služiti vjeri Božjega naroda u mladoj Požeškoj biskupiji. Osobitu zahvalnost upućujem svećenicima u središnjim biskupijskim ustanovama i svoj drugoj subraći za vjernu suradnju, a Božjem narodu za vjerničku privrženost, molitvenu i svaku drugu potporu.

Molim generalnog vikara da nam predstavi msgr. Ivu Martinovića, novoimenovanog biskupa Požeške biskupije.«, rekao je biskup Antun.

Generalni vikar Želimir Žuljević pročitao je zatim životopis novoimenovanog biskupa.

Fra Ivo Martinović rođen je 28. lipnja 1965. u Županji. Odrastao je i niže je razrede osnovne škole završio u Matićima u župi Tolisa, u Bosni i Hercegovini, a više razrede u susjednoj Oštroj Luci. U sjemenište franjevaca trećoredaca primljen je 1980., klasično gimnazijsko školovanje završio je u Interdijecezanskoj srednjoj školi za spremanje svećenika u Zagrebu te diplomirao na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Filozofsko-teološki studij završio je u Zagrebu, svečane redovničke zavjete položio je 4. listopada 1990. u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 28. lipnja 1992. u zagrebačkoj katedrali. Pastoralne službe vršio je kao župni vikar u Belišću, Splitu i Zadru te gvardijan i župnik u Zadru i Zagrebu. U dva navrata bio je član Provincijske uprave, a potom je 2009. poslan na poslijediplomski studij pastoralne teologije u Rimu, koji je pohađao na Papinskom lateranskom sveučilištu, gdje je postigao magisterij 2011. godine. Nakon povratka sa studija vršio je službu gvardijana i odgojitelja u malom sjemeništu u Samostanu sv. Josipa u Splitu, službu župnika Župe Svete Obitelji te službu mjesnog i područnog asistenta Franjevačkog svjetovnog reda. Bio je i voditelj Povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji. Od 2017. godine do danas vršio je službu provincijalnog ministra franjevaca trećoredaca glagoljaša.