MISA ZA HRVATSKE BRANITELJE PRIGODOM DANA SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE U POŽEŠKOJ KATEDRALI

Prigodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 17. studenoga 2023. prepošt požeškoga Stolnog kaptola Ivica Žuljević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali za sve poginule i preminule hrvatske branitelje te sve žrtve Domovinskog rata. Koncelebrirali su svećenici iz Župe sv. Terezije Avilske i biskupijskih središnjih ustanova. Sudjelovali su roditelji poginulih branitelja, predstavnici udruga hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije, različitih ustanova Grada Požege i Županije Požeško-slavonske na čelu sa županicom Antonijom Jozić i dogradonačelnikom Borislavom Miličevićem.

U homiliji predvoditelj slavlja podsjetio je na primjer mnogih branitelja koji su prije trideset i dvije godine u Vukovaru, Škabrnji, ali i tolikim drugim mjestima među kojima i u Voćinu i Pakracu, spremno položili živote za svoje obitelji i Domovinu. Kazao je kako tim događajima trebamo pristupati s polazišta vjere, zagledani se u Isusovu žrtvu na križu po kojoj je on pobijedio smrt. Osvrnuo se potom na naviještenu Božju riječ te kazao kako je čovjek oduvijek bio izložen napasti zaborava i podsjetio na primjer naviještene riječi iz Knjige mudrosti u kojoj autor opominje svoje suvremenike da gledajući stvoreni svijet i diveći se njegovim ljepotama ne zaborave onoga koji je sve to stvorio. Potom je prepošt Žuljević pozvao vjernike da brižno čuvaju spomen prvenstveno na Kristovu žrtvu ljubavi prema čovjeku sve do križa, a potom i na žrtve tolikih branitelja koji su položili vlastite živote za našu slobodu. Istaknuo je temeljnu poruku iz naviještenog ulomka Lukina evanđelja u kojoj Isus govori: „Tko god bude nastojao život svoj sačuvati, izgubit će ga; a tko ga izgubi, živa će ga sačuvati“. Aktualizirao je Isusove riječi na primjeru branitelja Vukovara i Škabrnje za koje je kazao kako su nasljedujući Isusov put i poziv stekli život u vječnosti te je pozvao nazočne da čuvaju živi spomen na toliku braću i sestre koji su nam ostavili u zalog slobodnu Domovinu te ih ohrabrio da i oni nasljeduju Isusov primjer.

Na svršetku euharistijskog slavlja prepošt Žuljević zahvalio svim sudionicima slavlja što čuvaju spomen na poginule hrvatske branitelje i što su ih se željeli spomenuti i ovim slavljem u katedrali. Poželio im je da budu ustrajni u njegovanju duhovne povezanost s poginulima te zazvao Božji blagoslov na sve što čine za opće dobro, domovinu i Crkvu.