OTVORENE ORGULJAŠKE VEČERI U POŽEŠKOJ KATEDRALI

Na 26. obljetnicu uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa, a u pripravi za proslavu sv. Terezije Avilske, započele su uvečer 27. rujna 2023. tradicionalne Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali. Otvorio ih je požeški biskup Antun Škvorčević kazavši: »Poštovani i dragi sudionici orguljaških večeri u požeškoj Katedrali! Čast mi je uputiti osobit pozdrav poštovanja i radosti svima vama, ljubiteljima glazbe, prigodom prvog koncerta ovogodišnjih Orguljaških večeri u požeškoj Katedrali na svetkovinu Obljetnice njezine posvete, i godišnjicu uspostave Požeške biskupije a u pripravi za blagdan sv. Terezije, njezine nebeske zaštitnice. Prigodom jednog ovakva slavlja sv. Augustin je protumačio kako postoje materijalne gradnje hramova, koje imaju svoje zakonitosti, ali one upućuju na daleko dublje duhovne gradnje, koje se ostvaruju ljubavlju. Ono što ljubav izgradi novo je, snažno i duboko zajedništvo među ljudima, koje povezuje s Bogom. Podsjetio je Svetac kako je Isus svojim učenicima dao novu zapovijed: „Ljubite se međusobno kao što sam ja vas ljubio”. Uz nju ide i nova pjesma o kojoj govori Psalmist prigodom izgradnje jeruzalemskog hrama nakon izgnanstva: ”Pjesmu novu zapjevajte Gospodinu: sva zemljo pjevaj Gospodinu”. – „Što sadrži nova pjesma, ako ne novu ljubav” pita Augustin i dodaje: „Pjevaju oni koji ljube. Glas toga pjevača jest žar svete ljubavi”.

Od srca želim da orguljaši, napose večerašnji gospodin Baptiste-Florian Marle-Ouvrard iz Pariza, tako iz orgulja požeške Katedrale izvedu zvuk, da on dopre do naših ušiju i pomogne da u dubini našega srca odjekne budnost za beskraj, kojoj je ime ljubav, da nas poveže s Bogom izvorom ljubavi i međusobno, te se i na taj način ostvari zajedništvo što ga izgrađuje ona Isusova ljubav, koja je išla za nas dokraja, do u smrt. Po njoj se, naime, događa i raste istinsko i trajno zajedništvo i naše požeške mjesne Crkve već dvadeset i šest godina. Hvala svima vama koji tako shvaćate i ove orguljaške koncerte u našoj Katedrali. Neka svirači i slušatelji budu ispunjeni duhom ljubavi, moćnijim od svih granica našeg postojanja. Radujte se i hvalite, slavite i veličajte Gospodina ljepotom i skladom, snagom i veličinom koju će u vama probuditi i ostvariti orguljaški koncerti po kojima ćete biti uzdignuti u zajedništvo Božje vječnosti i beskraja. S navedenim raspoloženjem proglašavam Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali otvorenima!«

Potom je snažan solistički koncert održao Baptiste-Florian Marle Ouvrard, orguljaš crkve sv. Eustahija u Parizu (Francuska). Na programu su bile tri opsežne skladbe: Chaconne u d-molu, BWV 1004 (orguljska transkripcija: Henri Messerer) Johanna Sebastiana Bacha; Slike s izložbe (orguljska transkripcija: Samuel Liégeon) Modesta Petroviča Musorgskog te orguljaševa Improvizacija. Slušatelji koncerta bili su oduševljeni mogućnostima koje je orguljaš Marle Ouvrard posvjedočio svojim majstorskim sviranjem.