Svetkovina Bogojavljenja u požeškoj Katedrali

Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja 2023., euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali sv. Terezije u zajedništvu sa svećenicima Župe sv. Terezije Avilske i onima djelatnima u središnjim biskupijskim ustanovama, predvodio je prepošt Stolnog kaptola Ivica Žuljević.

Pozdravljajući nazočne svećenike i vjernike, podsjetio je da na svetkovinu Bogojavljenja Crkva slavi Božu objavu u Isusu Kristu svim narodima svijeta, predstavljenih po Mudracima s Istoka koji su se došli pokloniti betlehemskom Djetetu kazavši da smo danas svojom molitvom i razmišljanjima usmjereni prema svima onima u misijskim zemljama do kojih Isus Krist još nije došao. Izrazio je radost što su djeca pod vodstvom s. Slavke Vrbanić prigodnim programom prije početka svete mise sudionike slavlja u Katedrali podsjetili da je danas ujedno Dan Svetog Djetinjstva, kada „pjevači zvijezde“ upozoravaju ljude da u svijetu ima djece koja žive u oskudici, a kojima želimo biti blizu ne samo svojom molitvom, nego i svojim darom. Pozvao je nazočne da također u svoje molitve uključe i one koji su pogođeni ratom u Ukrajini te zahvale Bogu za služenje pape Benedikta XVI., koji je jučer pokopan u Bazilici sv. Petra u Rimu.

Na temelju naviještenih svetih čitanja, prepošt Žuljević je u homiliji pojasnio prisutnima kako svetkovinu Bogojavljenja obično pučki nazivamo i „Sveta tri kralja“ pri čemu mislimo na objavu Boga u utjelovljenom Sinu koji je svoju slavu objavio i drugim narodima, a ne samo izabranom Izraelskom narodu. Sve druge narode predstavljaju mudraci koji su došli s istoka, iz pustinjskih krajeva, gdje su promatrali i proučavali zvijezde. Bili su mudri i dobro poznavali zakonitost kretanja zvijezda, ali su u isto vrijeme bili pobožni – željeli su otkriti Božju volju i slijediti Božje znakove. Bog im je dao naslutiti da se u Izraelu dogodilo nešto posebno, da se rodio kralj te im je upravo zvijezda pokazala put do tog novorođenog Kralja u Betlehemu. Tamo su iznenađeni pronašli siromašno i slabo dijete uz jednako tako siromašne roditelje  te mu se poklonili i prinijeli mu svoje darove, kazao je prepošt Žuljević. Pojasnio je kako su u poklonu Djetetu mudraci shvatili da sve ono što ima istinsku vrijednost vječnost jest dobrota, ljubav, plemenitost, zajedništvo života s Bogom te da sve veliko zapravo izlazi iz jednostavnosti, siromaštva. Prosvjetljeni susretom s Djetetom mudraci su iz Betlehema krenuli drugim putem, novim životnim putem ne prozrevši tako Herodove zle planove. Prepošt Žuljević je stoga prisutne pozvao da se poput mudraca poklone Isusu i odreknu svoje dosadašnje sebičnosti i želje za uspjesima, bogatstvom, vlašću te ga zamole da im poput mudraca pokaže put do srca, ljubavi, strpljivosti, dobrote, poniznosti, nesebičnosti, praštanja. Upravo je na tom tragu Požeška biskupija koja u ljubavi prema Isusu Kristu njeguje i svoje misijsko poslanje pomažući djelovanje Biskupije Ngaoundéré u afričkoj državi Kamerun, gdje 33 godina djeluje svećenik Požeške biskupije Karlo Prpić. Uz vjerničku osjetljivost i dobrovoljne  priloge Biskupija pomaže školovanje bogoslova i drugih siromašnih učenika, gradi crkve i pastoralne centre, a svećenicima dostavlja misne nakane vjernika Požeške biskupije od kojih si osiguravaju osnovne uvjete za život.

Na svršetku misnog slavlja prepošt Žuljević je poručio sudionicima da odlazeći svojim kućama u srcu ponesu Isusa Krista kao putokaz prema kojem će se ravnati u svim kušnjama i nevoljama života te je zazivajući Božji blagoslov, zahvalio svima onima koji će na dječji poticaj na izlasku iz Katedrale darovati svoj novčani prilog za djecu u siromašnim zemljama.