Božićni koncert u požeškoj Katedrali

U utorak, 27. prosinca na blagdan sv. Ivana Apostola i Evanđelista, u požeškoj Katedrali sv. Terezije Avilske održan je tradicionalni Božićni koncert. Na koncertu su nastupili Katedralni mješoviti zbor i solisti uz pratnju komornog orkestra pod vodstvom dirigenta Josipa Prajza te Zbor Katoličke osnovne škole u Požegi. Među brojnim slušateljima na koncertu je bio nazočan i požeški biskup Antun Škvorčević.

U prvom dijelu koncerta izvedene su božićne pjesme iz Hrvatske i svijeta, Najprije je Zbor Katoličke osnovne škole u Požegi uz pratnju komornog orkestra pod ravnanjem Maria Večerića izveo pjesme Djetešce nam se rodilo (Hrvatski crkveni kantual) i Božićna zvona (N. Krpetić). Zatim je uz pratnju spomenutog orkestra pod ravnanjem Josipa Prajza, Petar Kopunović Legetin otpjevao pjesmu Spavaj, Sinko, Majka pjeva (CO 1723), a sestre Ana i Emanuela Kopunović Legetin izvele su tradicionalnu božićnu pjesmu iz Bačke: Spavaj mali Božiću. Sopranistice Marija Milinković i Josipa Lončar uz orguljašku pratnju Krešimira Klarića izvele su Offertorium pastorale (I. pl, Zajc). Mješoviti katedralni zbor uz orguljašku pratnju Krešimira Klarića a pod ravnanjem Josipa Prajza otpjevao je pjesme Malom Isusu (CO 1757) i Blagoslovljeno Djetešce (CO 1747). Sopranistica Josipa Lončar uz orguljašku pratnju Krešimira Klarića izvela je O Holy Night (A. Adam). Prvi dio programa Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Josipa Prajza zaključio je tradicionalnom božićnom pjesmom iz Bušetine Noć ova vrlo čudna je (u obradi Josipa Prajza). U drugom dijelu koncerta na programu je bila Gloria in D maior (RV 589) Antonia Vivaldia u izvedbi Komornog orkestra i Mješovitog katedralnog zbora pod ravnanjem Josipa Prajza.

Na svršetku koncerta prigodnu riječ izvođačima i slušateljima uputio je biskup Antun Škvorčević. Kazao je kako bi bez ovog koncerta požeški Božić bio siromašniji. Naime, kad zapjeva neki zbor, napose zbor poput ovoga, čiji uglavnom mlađi članovi iznose pred nas ne samo ono što mogu izvesti iz svojih instrumenata, nego još više iz svoga srca koje čezne za skladom, za simfonijom – grčka riječ „syn-fonein“ znači „skupa zvučati, skladno zvučati“ – događa se ljepota u svojoj cjelovitosti, ustvrdio je biskup. Zahvalio je sviračima i pjevačima što su ovim koncertom unijeli u naša srca simfoniju, sklad i Blizinu koja nam pripada i kojoj mi pripadamo. Kazao je da Božić možemo nazvati simfonijom jer u osobi Isusa Krista susrećemo Boga i čovjeka. Kad Bog i čovjek idu zajedno nastaje svojevrsna glazba, sklad, povezuju se nebo i zemlja, događa se istinska simfonija, – to je Božić. Zahvalio je pjevačima i sviračima što su nas skladom svoga pjevanja i sviranja uveli u otajstvo Božića. Zaželio je da bude blagoslovljeno sve ono što je u naša srca ušlo po ovom koncertu i da nam tako bude sretan Božić. Potom su svi nazočni zajedno otpjevali hrvatsku božićnu pjesmu „Narodi nam se Kralj nebeski“.