Sastanak za obnovu krovišta požeške Katedrale

U srijedu, 14. rujna 2022. održan je u požeškoj Katedrali zajednički sastanak stručnjaka za obnovu krovišta Katedrale s ciljem da se već ove jeseni započnu radovi, odnosno prva faza. Uz prepošta Stolnog kaptola sv. Petra Ivicu Žuljevića na sastanku su bili prof. dr. sc. Josip Atalić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, dipl. ing. građevine Juraj Pojatina iz Zagreba, dipl. ing. arhitekture Boris Vučić-Šneperger iz Zagreba, dipl. ing. građevine Darko Domičić iz Požege te Josip Lukić, direktor građevinske firme L projekt d.o.o. iz Rajsavca.

Naime, nevrijeme koje je prošle 2021. godine  pogodilo Požegu i okolicu potaknulo je među ostalim i temeljitiji pregled stanja krova požeške Katedrale tijekom 2021. godine. Stručnjaci su utvrdili da je on pretrpio brojna oštećenja. Među ostalim su uočili kako je zbog nestručne izvedbe limenog pokrova cijela konstrukcija krova nestabilna te prijeti opasnost da je olujno nevrijeme podigne i odnese, kao što se dogodilo 1926. godine s kapom katedralnog zvonika. Projektnu dokumentaciju obnove napravio je dipl. ing. arhitekture Boris Vučić-Šneperger iz Zagreba u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Požegi uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija.

S ciljem što cjelovitije obnove krovišta a time i statike Katedrale održan je 25. travnja 2022. u Biskupskom domu u Požegi pod predsjedanjem biskupa Antuna Škvorčevića radni sastanak sa građevinskim stručnjacima prof. dr. sc. Josipom Atalićem s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, dipl. ing. građevine Milanom Crnogorcem te dipl. ing. građevine Jurajem Pojatinom iz Zagreba. Oni su obavili temeljit pregled stanja krova Katedrale i njezine statike nakon nevremena koje je zahvatilo Požegu minulog ljeta i nakon potresa u Zagrebu i Petrinji te su izvijestili biskupa Antuna o zamijećenim oštećenjima na krovnoj konstrukciji. Među ostalim i oni su uočili kako je zbog nestručne izvedbe limenog pokrova cijela konstrukcija krova nestabilna te prijeti opasnost da je prirodna nepogoda podigne i odnese. Tada je odlučeno da se što prije pristupi obnovi krova Katedrale te pronalasku rješenja za statičko učvršćivanje same građevine.

Stoga su doneseni sljedeći zaključci održanog sastanka u Požegi minuloga 14. rujna: radove treba izvesti po izrađenoj projektnoj dokumentaciji Borisa Vučića-Šnepergera u nekoliko faza, na temelju troškovnika I. faze sada zatražiti ponudu L projekta, izvođača radova sanacije krovišta, zatim sklopiti ugovore s nadzorom-statičarem Darkom Domičićem koji će stručno nadzirati izvođenje radova uz pratnju Juraja Pojatine. Ministarstvo kulture i medija osiguralo je financijsku pomoć u iznosu od 500.000,00 kuna te radovi trebaju završiti do 15. prosinca 2022.

Paralelno s izvođenjem radova na I. fazi krovišta Katedrale nužno je potrebno izraditi elaborat statike zvonika i drugih dijelova Katedrale te naveden radove kandidirati u Ministarstvu za financijsku potporu. Izrada projektne dokumentacije za statiku povjerit će se Josipu Ataliću, odnosno Građevinskom fakultetu u Zagrebu.