Otvorenje Orguljaških večeri u požeškoj Katedrali

Neposredno nakon svečanog euharistijskog slavlja o 24. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa, 27. rujna u požeškoj Katedrali otvorene su Orguljaške večeri, tradicionalni kulturno-duhovnih program u pripravi za svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice Katedrale i Grada Požege.

Mario Večerić , upravitelj Župe Sv. Terezije Avilske uputio je riječi pozdrava nazočnim ljubiteljima orguljaške glazbe, među kojima su bili biskup Antun Škvorčević, gradonačelnik grada Požege Željko Glavić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i skladatelj Davorin Kempf, prvi umjetnički ravnatelj Požeških orguljaških večeri,

Potom je orguljaš Pavao Mašić iz Zagreba svojim koncertom otvorio ovogodišnje Orguljaške večeri. Najprije je izveo Veliki dijalog (Grand Dialogue du 5-e Ton) Louisa Marchanda, a nakon kojeg su uslijedile Toccata, adagio i fuga u C-duru (BWV 564)  Johanna Sebastiana Bacha i Sonata u c-molu (op. 65, br. 2)  Felixa Mendelssohn-Bartholdya. U nastavku koncerta izvedene su tri kraće skladbe hrvatskih skladatelja: Preludij i fuga u c-molu Krste Odaka, kromatska fuga u c-molu Franje Dugana i  Toccata cromatica Borisa Papandopula. Program je zaključen orguljskom fantazijom Sanctificetur nomen tuum  Davorina Kempfa.

Pavao Mašić jedan je od najafirmiranijih glazbenih umjetnika svoje generacije, čija je umjetnička kvaliteta prepoznata i nagrađena s više od 30 inozemnih i domaćih nagrada. Izvanredni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu  i glavni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem Gradu u Zagrebu.

Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali nastavljaju se 30. rujna koncertom Maria Penzara iz Zagreba, 6. listopada koncertom Višeslava Jaklina iz Varaždina, 9. listopada koncertom Urse Ljuban iz Trogira, te 12. listopada, koncertom Ljerke Očić (orgulje) i Jelene Očić (violončelo) iz Zagrebu, a završavaju 14. listopada, službom Večernjih hvala u predvečerje svetkovine sv. Terezije Avilske, koju će predvoditi Katedralni zbor pod ravnanjem Maria Večerića.