Kanonici sudjelovali u blagoslovu novog križnog puta u požeškoj Katedrali

Na prvi korizmeni petak, 19. veljače 2021. godine, požeški biskup Antun Škvorčević zajedno s članovima Stolnog kaptola, svećenicima i vjernicima požeške Župe sv. Terezije Avilske predvodio je obred blagoslova novih postaja križnog puta koje je izradio akademski slikar Đuro Seder.

U uvodnoj riječi biskup Antun je nazočnim svećenicima i vjernicima kazao: »Križni put omiljena je korizmena pučka pobožnost, kojom se vjernici sjedinjuju s Isusom patnikom, pronalazeći u njemu smisao vlastitog trpljenja. Na taj način produbljuju svoj odnos s Gospodinom, ostvaren u svetoj misi, po kojoj postaju dionici njegove žrtve ljubavi na križu.

Kad je papa Ivan Pavao II. uzdigao na katedralno dostojanstvo župnu crkvu sv. Terezije u Požegi, smatrao sam potrebnim da se u nju postave postaje križnog puta koje su nedostajale. Obnova Katedrale 2006./2007. o desetoj obljetnici utemeljenja Požeške biskupije očitovala je kako su napose njezini bočni oltari nestručno održavani i da će njihova temeljita obnova – ako bude uopće moguća – potrajati više godina te smo kao privremeno rješenje postavili na njihovo mjesto djela kipara Šime Vulasa, među kojima je i njegov Križni put, i slike Isusova rođenja i uskrsnuća akademika Đure Sedera. Nakon uspješne obnove i povratka jednog bočnog oltara te skorog postavljanja i drugog oltara, željeli smo za potpuno uređenje bočnih katedralnih prostora pribaviti i postaje Križnog puta.«

Potom je biskup progovorio o novoizrađenom križnom putu: »Slikar Đuro Seder rado se prihvatio posla te je izradio 14 postaja, koje smo postavili na prikladno mjesto kao ures Katedrale i pomoć u pobožnosti prema Isusovoj muci i smrti. Radostan sam što danas, na prvi korizmeni petak ove godine možemo blagosloviti nove postaje i prvi puta pred njima održati pobožnost Križnoga puta. One se s drugom opremom skladno uklapaju u katedralni prostor, nenametljive su u koloritu, prepoznatljive u figurativnosti, a suvremene u izrazu. Znakovito je da postaje Križnog puta kreću od krstionice, koja podsjeća da smo po riječima sv. Pavla krštenjem zajedno s Kristom „ukopani u smrt, da kao Krist slavom Očevom uskrsnemo od mrtvih“ i postali u Crkvi dionici njegova djela spasenja. Na to nas upućuju i ispovjedaonice pokraj kojih vodi Križni put, u kojima pomireni po oproštenju grijeha ustajemo iz smrti u život. Slika pak Isusova rođenja, kraj koje prolazimo u hodu križnim postajama svjedoči da smo u Isusu rođeni za vječnost, a potom slika Gospodinova uskrsnuća govori o cilju našeg zemaljskog puta. Križni put završava kraj oltara Majke Božje, podsjećajući nas na njezinu dragocjenu majčinsku prisutnost i ljubav kojom nas tješi i hrabri na našem osobnom životnom križnom putu.

Neka Božji blagoslov koji zazivamo na ove postaje i na one koji će pred njima obavljati pobožnost Križnoga puta udijeli da Isusova muka i smrt, snaga njegove ljubavi na križu duboko zahvati svakog molitelja i sjedini ga s Gospodinovim patnjama i njegovom uskrsnom pobjedom« , istaknuo je biskup Antun

Nakon blagoslova novih postaja uslijedila je molitva Križnog puta, koju je predvodio biskup Antun. Na svršetku pobožnosti prepošt Stolnog kaptola sv. Petra Ivica Žuljević u ime svećenika i vjernika zahvalio je biskupu Antunu na osobnom daru novih postaja Križnog puta i tako njihovom ljepotom obogatio požešku Katedralu, obećavši mu molitveni spomen u pobožnosti koja će se pred njima obavljati.